Fotbolls VM är världens absolut största turnering och den turnering med absolut flest tittare. Vill man ta en titt på de allra mest minnesvärda VM genom tiderna finns det många. Men i modern tid finns det kanske en turnering som sticker ut lite extra. VM i Frankrike 1998 där värdlandet Frankrike stod som segrare. Värdlandet Frankrike skulle denna dag i Paris som var den 12e juli få uppleva sin första final i VM. Det franska landslaget var omåttligt populär bland det egna folket, där var det nog en del tipskuponger som användes, och ett landslag som folket kunde relatera till. Frankrike hade Brasilien som finalmotståndare, ett Brasilien med spelare som Ronaldo, fenomenet samt Roberto Carlos.

Brasilien

Ronaldo som tidigare under turneringen fullständigt haft lekstuga skulle komma att bli ett mysterium. Han som presterat så bra innan hade höga förväntningar på sig att leda Brasilien till guld. Dock blev utfallet något annat, Ronaldo med ett hjärtfel var totalt osynlig och kunde ett fiasko i mångas ögon. Sedan finalen har det cirkulerat många rykten kring Ronaldos status den finalkvällen. I efterhand vet man om att det rörde sig om ett hjärtfel, en nerv som legat i kläm. Världsstjärnan kollapsade bara några timmar innan avspark på hotellrummet. Trots detta fick han ställa upp och se sig besegrad av Frankrike och framförallt Zidane.

Den franska världsstjärnan Zidane, killen från Marseille skulle göra sin första final i landslagssammanhang och som han gjorde det! Två mål gjorde Zidane med huvudet i finalen och slutresultatet skrevs 0-3 till Frankrike. Tidigare diskuterades det kring Zidanes svaga huvudspel, något som fick tyst på alla kritiker. Finalen kom alltså att handla om Zidane och inte Ronaldo som var den tidens absolut mest glänsande stjärna. I förhand skulle två klassiska landslag mötas i en tuff drabbning, men verkligheten var annorlunda. Brasilien hade inte en chans egentligen och Ronaldo lämnade hela världen med ett frågetecken kring sin status.

Klassisk turnering

Fotbolls VM i Frankrike 1998 är en klassisk turnering som få kommer att glömma. Även Kroatien skulle lämna ett avtryck efter sig. Landet tog sig till semifinal mot Frankrike efter att ha mäktat med en vinst mot stornationen Tyskland i kvartsfinalen. Kroatien som har runt 4-5 miljoner invånare visade att störst inte alltid är bäst. Trots att landet även varit i det stora kriget bara några år tidigare i Balkan lyckades man chocka alla. Spelarna i Kroatiska landslaget visade stor charm och kämpar anda för sin nation. Legenderna Zvonimir Boban och Davor Suker är numera för evigt hyllade i Kroatien efter VM 1998, med all rätt! Fotbollen som spelades av Kroatien var teknisk och organiserad. Inget lag chockade fotbollsvärlden som Kroatien och laget bidrog till ett ytterligare element. Turneringen blev desto mer spännande.

Det svenska landslaget kunde aldrig vara med och chocka världen då man aldrig tog sig till VM mästerskapen i Frankrike. Men för svenskarna var nog turneringen ändå spännande och sevärd. Precis som för övriga världen. En turnering där en ny världsstjärna i form av Zidane skapades och ett frågetecken kring fenomenet Ronaldo. Brasilien som förlorade mötet mot Frankrike skulle dock få sin revansch. År 2002 spelades fotbolls VM i Syd Korea och som segrare stod Brasilien. Ronaldo som innan turneringen haft en karriär som kantats av skador glänste igen.

Han vann skytteligan i VM 2002 med sina 8 mål och avgjorde finalen på egen hand med två mål. Tyskland som var finalmotståndare och en stornation fick se sig besegrade av Brasilien som än en gång var i final. Denna gången vann man genom en Ronaldo som fysiskt var bra och som fick sin revansch.

På samma sätt som finalen 1998 skapade glädje i hela Frankrike, gjorde finalen 2002 detsamma för Brasilien. Detta fotbollstokiga land fick till slut vinna igen genom fenomenet Ronaldo.